CEKO s.r.o.

Nádrže na dešťovou vodu, jímky, septiky, šachty

ts
Konfigurátor

Doprava zdarma

Kvalita materiálu

Proč je důležité zadržovat dešťovou vodu?

Sucho začíná být stále větší problém a bude jím i do budoucna. Čím dál častěji se hovoří o tom, že dešťovka (voda z dešťových srážek) je příliš cenná než abychom ji nechali spláchnout do kanalizace. Proč bychom se měli o dešťovou vodu postarat a nenechat ji, aby odtekla do nenávratna? Víte, že existuje státní motivační program, který se na základě dotací na pořízení nádrže na dešťovou vodu (tzv. dešťovku) snaží, abychom s dešťovou vodou pracovali?

Zadržujte dešťové srážky pomocí retenční nádrže na dešťovou vodu

Letní interval sucha se stále více prodlužuje. Renomovaní ekologové nás přitom poučují, že sucho není příčinou ekologických změn, nýbrž jejich důsledkem. Dále se dozvíme, že je velkou chybou odvádět dešťové srážky kanalizací místo jejich zadržovaní pomocí retenční nádrže na dešťovou vodu. Problémů je hned několik. Jednak nám totiž dešťová voda může chybět pro nejrůznější použití, dále se pak kvůli chybějící vláze půda zbytečně přehřívá. Odpařující se dešťová voda se totiž zásadně zasazuje na ochlazování půdy a krajiny. Pokud dešťové srážky nezadržujeme například pomocí nádrže na dešťovou vodu (tzv. dešťovky), narušíme také tzv. malý vodní cyklus. Díky němu totiž dešťové srážky, které spadnou v určité lokalitě, se i ve stejné oblasti odpaří a opět sem spadnou. Jde o uzavřený koloběh, pokud jej narušíme, má to na krajinu zničující účinky. Přicházejí dlouhá devastující sucha a po nich naopak silné přívalové deště, o jejichž škodlivosti pro krajinu nemusíme vyprávět.

Dešťová voda (dešťovka) není pitná

Pro využití dešťové vody jako vody pitné nemá dostatek minerálů, i kdybychom dosáhli kvalitního vyčištění. Také by bylo potřeba zvyšovat její hodnotu pH. Využití dešťové vody jako vody užitkové je však velmi snadné a vhodné. Postačí jednoduchá filtrace vody například mechanická, kterou je často opatřena retenční nádrž na vodu. Po odstranění nerozpuštěných nečistot lze vodu využít k zalévání, zkrápění, oplachování, či v domácnosti ke splachování toalet nebo praní. Výhodou dešťovky je, že má velmi nízkou tvrdost vody (nízký obsah vápníku) a proto nevytváří vodní kámen a nezvyšuje spotřebu pracích prostředků.

Dotace dešťovka

Stát nařizuje i motivuje

O důležitosti srážkovou vodu udržet na jednom místě a neodvádět ji pryč, je přesvědčený i stát, který nás motivuje k tomu, abychom s dešťovou vodou ze srážek déle pracovali. Dotační program dešťovka, který nabízí možnost příspěvku na pořízení systému (např.: Nádrž na dešťovou vodu, retenční nádrž na dešťovou vodu samonosná, retenční nádrž na dešťovou vodu k obetonování, dvouplášťová nádrž na dešťovou vodu) pro zadržování dešťové vody. V případě nových domů pak ukládá vodním zákonem povinnost staviteli, tak aby dešťovou vodu zadržoval a ponechal ji na daném místě (pozemku). Právě zvyšující se počet novostaveb má na krajinu velmi špatný vliv, alespoň co se hospodaření s vodou týče. Proto musí být u nových domů vytvořen zadržovací systém, díky kterému se dešťovka perfektně vsákne a poté na místě využije, nebo nechá odpařit. Nařízení se tak například týká budov s plochou střechou, kde je nutné instalovat nejrůznější vsaky a odvody.

Neodvádějte, ale vsakujte

Zákon stanovuje také to, co se dešťovkou má dělat, a to podle určité důležitosti. Největší důležitost má přitom vsakování, kdy se voda nikam neodvádí, ale zadržuje se na daném pozemku a může tak kolovat a tvořit malý vodní cyklus. Druhou nejvyšší důležitost na této stupnici má zadržování srážek a jejich odpouštění oddělenou kanalizací do vodního toku. Poslední v pořadí je pak řízené odpouštění do kanalizace. Není ale kanalizace jako kanalizace. Pro zadržování dešťové vody slouží tzv. kanalizace dešťová, kterou na většině místech pochopitelně nenajdeme. Jedná se o oddělený kanalizační systém od kanalizace běžné, do které dešťovka nepatří. V době nárazových dešťů může zahltit čističku kanalizace a vyplavit její obsah na povrch. Zda takto nečiníte, si mohou obce snadno zkontrolovat tzv. „kouřovou zkouškou“. Do splaškové kanalizace se vhání kouř či mlha a poté stačí pozorovat, zda se někde v blízkosti okapu kouř neobjeví. V takovém případě hrozí pokuta až 200 000 Kč. Využít můžete námi dodávané levné retenční nádrže na dešťovou vodu.

Dvě mouchy jednou ranou

Postarat se o dešťovku je ekologické i ekonomické. Vodu zadrženou pomocí nádrže na dešťovou vodu je možné použít všude tam, kde není nutná voda pitná. Vodu z retenční nádrže na dešťovku můžeme využívat nejenom na zalévání, ale i například pro splachování toalety a po základním mechanickém předčištění také na úklid, umývání nádobí, nebo praní prádla. Tím lze ušetřit nemalé prostředky, až polovinu veškeré spotřebované vody.

K zadržování dešťové vody můžete využít některou z námi dodávaných retenčních nádrží na vodu:

Nádrže na dešťovou vodu dodáváme v různých konstrukčních řešeních dle jejich použití a objemech v rozmezí 1 – 20m³:

1. Hranatá retenční nádrž na dešťovou vodu

a) Samonosná retenční nádrž na dešťovou vodu
b) Dvouplášťová retenční nádrž na dešťovou vodu
c) Retenční nádrž na dešťovou vodu k obetonování

2. Kruhová retenční nádrž na dešťovou vodu:

a) Samonosná retenční nádrž na dešťovou vodu
b) Dvouplášťová retenční nádrž na dešťovou vodu
c) Retenční nádrž na dešťovou vodu k obetonování

Více informací naleznete na webu Ministerstva životního prostředí: www.dotacedestovka.cz.